Därför tänker jag inte investera i Lendify

Jag har en tid varit sugen att börja investera lite vid sidan av börsen för att sprida mina risker ytterligare, många jag följer på Twitter har Lendify som extra spridning så jag började grotta ner mig lite i deras affärsmodell och hur det fungerar när man investerar som småsparare.

Lendify är Sveriges största plattform för p2p-lån (peer-to-peer, person-till-person). Deras affärsidée bygger på att man som investerare placerar sina pengar i olika lån som låntagare ansökt om. Man kan binda upp sina placeringar på 1, 3, 5 eller 10 år. Placeringarna kommer ha en liknande räntetrappa som års uppbindningen (2.5%, 3.5%, 5%, 8%).

Tanken är att man skall få tillbaka amortering + ränta varje månad, och på så sätt få in ett hyggligt kassaflöde. Det finns även en återinvesteringsfunktion som fungerar som sådan att alla amorteringar och räntor man får in varje månad investeras direkt i nya lån. Det är dock här skon börjar klämma för min del.

När man på deras hemsida räknar på hur mycket man kommer tjäna inklusive återinvestering ser det väldigt bra ut, dock står det ingenstans att man vid varje återinvestering binder upp dessa pengarna på nytt. Det vill säga att har man ett lån över 10 år med återinvestering, kommer man få in den sista avbetalningen sammanlagt 20 år efter man startade lånet.

En annan sak jag hakade upp mig på var att det bara är ca 82% av lånen som betalas i tid, varav 11% med en missad avi, och totalt 3,5% betalar inte alls vilket leder till att ärendet skickas vidare till inkasso efter 120 dagar. Om en avi blir sent betalad får man själv ingen ersättning i form av dröjsmålsränta, utan Lendify själva skickar ut en separat ”påminnelseavgift” till låntagaren som de behåller själva. Detta leder till sena återinvesteringar och förlorad ränta på ränta effekt.

Det sista varningstecknet jag hittat är alla bonusar som flyger runt, jag har under tiden jag ställt frågor om och till Lendify fått ca 5 förfrågningar om bonusinsättningar likt ett bettingbolags, få en vän att investera 5000 kr så får ni båda 500 kr i bonus. Jag tycker det är ett fult sätt att rekrytera folk till att binda upp sina pengar i upp till 10 år för 500 kr i bonus.

Summa summarum, Lendify är en väldigt populär plattform som används av många investerare, jag är inte helt säker på att alla som använder sig av den vet om riskerna jag pekat ut ovan, utan vill mest bara höja ett varningens finger. Läs igenom alla villkor och tillvägagångssätt innan ni börjar binda upp era pengar.

Jag säger inte att det är ett dåligt sätt att sprida sina risker, utan det passar bara inte mig.

2 reaktioner på ”Därför tänker jag inte investera i Lendify

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s